Innovatieplatform voor de bouwsector opent zijn deuren

24/10/2022 |
The Hive

Een inspirerend evenement rond de toekomst van de bouw zette Rudy Michielsen, eigenaar van aannemingsbedrijf Artesio, enkele jaren geleden aan tot de ontwikkeling van een nieuw platform voor innovatie in de sector. Dat platform heet vandaag The Hive 2320 en is te vinden in een nagelnieuw gebouw op het al even nieuwe industrieterrein De Kluis in Hoogstraten. Op 1 oktober opent The Hive 2320 zijn deuren voor het grote publiek. Reden te meer dus om dochter Anne Michielsen en haar partner Patrick De Cour, de drijvende krachten achter en de gezichten van het project, aan het woord te laten over hun visie en ambities met deze plek.

Nieuw sterckmagazine met gezichten Patrick en Anne van The Hive 2320 Hoogstraten

Met meer dan 500 m² oppervlakte, verspreid over een gelijkvloers en een eerste verdieping, kan je in The Hive 2320 zowat alles zien en voelen wat met bouwen en verbouwen te maken heeft. Beneden staan vooral ruwbouw en buitenafwerking centraal: van ‘cross laminated timber’ (CLT) en geothermie tot gevelbekleding in alle soorten en maten. Boven maak je kennis met de nieuwste technieken en trends in eindafwerking: giet- en parketvloeren, tegels, noem maar op.

Alle facetten van het bouwproces komen aan bod in een gloednieuw inspiratiecentrum waar innovatieve en kwalitatieve bouwpartners hun producten tentoonstellen en vormgeven aan de toekomst van de bouwsector. Het geheel wordt aangevuld met enkele hypermoderne vergaderzalen, ruimtes voor workshops, een flexibele work-space, evenementenpodium, showkeuken en bar.

De uitstraling van The Hive 2320 ligt helemaal in lijn met de ambities van Anne Michielsen en Patrick De Cour: bouwprofessionals en particulieren inspireren, visies creëren en mensen vandaag laten kennismaken met wat morgen gangbaar zal zijn.

Alle expertises en ideeën onder één dak

STERCK. Anne en Patrick, jullie zijn de drijvende krachten achter The Hive 2320. Wat inspireerde jullie om jullie schouders onder dit project te zetten?

Anne Michielsen: “Er zijn uiteraard verschillende redenen. Persoonlijk ben ik altijd erg graag bezig geweest met alles wat met interieur en design te maken heeft. Ik studeerde interieurvormgeving en was nadien werkzaam in de vastgoedsector. Daar leerde ik hoe belangrijk het is om mensen een totaaloplossing te bieden bij het bouwen van woningen of het ontwikkelen van projecten.”

"The Hive 2330 is in de eerste plaats een inspiratieruimte met de nieuwste trends en technologieën in de sector."

Patrick De Cour: “Voor het uitwerken van The Hive 2320 werden we deels geïnspireerd door het proces dat we zelf doorliepen bij de bouw van onze eigen woning. Daar merkten we hoe belangrijk het is om op één plaats zoveel mogelijk verschillende inzichten, ideeën en expertises samen te hebben. De tijd- en efficiëntiewinst die je daarmee kan boeken is onbetaalbaar.”

Anne Michielsen: “Als dochter van een aannemer groeide ik als het ware op tussen de bouwmaterialen. Ik hoorde dagelijks van mijn vader Rudy over de vele problemen op werven en uitdagingen in de sector in het algemeen. De noodzaak om probleemoplossend te werken en vernieuwen is mij dus met de paplepel ingegeven. En dat is precies wat wij hier op onze manier doen.”

STERCK. Bouwspecialisten bij elkaar brengen, probleemoplossend werken, ideeën creëren en innoveren: dat klinkt als iets wat de bouwsector in deze uitdagende tijden wel kan gebruiken?

Patrick De Cour: “Dat klopt inderdaad. Vanzelfsprekend is dat de rode draad doorheen alles wat we hier zullen tonen en organiseren. De uitdagingen in de bouwsector zijn enorm: prijsstijgingen, betaalbaarheid, personeelstekorten, duurzaamheid. The Hive 2320 brengt specialisten bij elkaar om vanuit samenwerking en cocreatie antwoorden te bieden op deze en vele andere zaken.”

Anne Michielsen: “Alles in dit gebouw is erop gericht om professionals bij elkaar te brengen rond problemen die zich vandaag en morgen stellen in de bouwsector. Dat wil dus zeggen dat we niet alleen de meest vernieuwende en duurzame producten en materialen tonen. We bieden ook letterlijk ruimte om te werken, vergaderen, brainstormen, noem maar op. Zo zal The Hive een broedplaats worden voor de innovatieve ideeën die de bouwsector broodnodig heeft.”

STERCK. Hoe willen jullie die plannen concreet in de praktijk brengen?

Anne Michielsen: “Deze plek is in de eerste plaats een inspiratieruimte waar bouwprofessionals en particulieren kennis kunnen maken met de nieuwste trends en technologieën in de sector. Vandaag gebeurt er veel digitaal. Wij geloven echter dat het zien en aanraken van producten en technieken nog steeds een grote meerwaarde biedt. Daarom richtten we twee verdiepingen in, of maar liefst 550 m², waar mensen die producten écht kunnen beleven. We deden dat op zo’n manier dat we de getoonde materialen gemakkelijk kunnen wisselen. Zo kunnen we op elk moment de nieuwste trends en ontwikkelingen tonen.

Maar naast een inspiratieruimte is The Hive 2320 ook een flexibele werkplek voor bouwprofessionals uit verschillende sectoren. Dat kunnen onze partners zijn maar ook andere specialisten zoals architecten en interieurdesigners. Zij kunnen gebruik maken van onze infrastructuur om te werken, klanten te ontvangen, meetings- en workshops te organiseren enzovoort. Wij bieden hen daar alle ondersteuning voor: van infrastructuur en communicatie tot catering.”

Patrick De Cour: “Tegelijk zullen we ook op regelmatige basis zelf evenementen organiseren rond actuele en vernieuwende thema’s. Zo geeft auteur, innovatiestrateeg en duurzaamheidsspecialist Stefaan Van Dist in november een eerste, boeiende keynote. Maandelijks zal er ook een AEG cooking club plaatsvinden. Elke eerste zaterdag van de maand zetten we de deuren dan weer open voor particulieren. En één keer per kwartaal geven we een andere interieurdesigner carte blanche om met de producten van onze partners een mood box te ontwerpen die we dan ook zullen tonen in een showcase. Zo krijgen onze bezoekers een idee van wat er allemaal mogelijk is met wat wij hier tonen.”

Anne Michielsen: “We hebben dus alles in huis om op een interactieve, inspirerende en cocreatieve manier de bouw van de toekomst een stapje dichterbij te brengen voor iedereen.”

Sterckmagazine met op achtergrond Dimec fineerpanelen te 2320 Hoogstraten

Programma van The Hive 

"Op 22 september gaan we van start met speed dates voor onze partners,” zegt Anne Michielsen. “Zo kunnen zij elkaar goed leren kennen, voor onze deuren écht opengaan. 1 oktober is dan de officiële, grootste opening van The Hive. Dan kan iedereen hier inspiratie opdoen. Nadien zullen ook op zaterdag 8 oktober en 3 december onze deuren openstaan voor particulieren. Op 17 november vindt zoals gezegd de eerste keynote plaats. Spreker die avond is Stefaan Van Dist. Vanaf oktober organiseert AEG ook elke maand een cooking club in onze showkeuken. Dat is een trouwens een absolute aanrader voor iedereen die wil ontdekken wat de mogelijkheden zijn van koken met stoom. Ongetwijfeld zal deze agenda de komende weken nog aangevuld worden met heel wat andere, boeiende evenementen.”

Inspiratiecentrum The Hive 2320

STERCK. Er komt ongetwijfeld heel wat kijken bij het opstarten en draaiende houden van een plek als deze. Hoe verdelen jullie dat vele werk onder jullie twee?

Anne Michielsen: “Ik neem in de eerste plaats het organisatorische aspect van The Hive voor mijn rekening. Dat gaat van het beheer van de verschillende vergaderruimtes tot de organisatie van de vele evenementen die hier zullen doorgaan. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de marketing en, waar nodig, de marketing- en communicatieondersteuning van onze verschillende partners. Vanuit die twee functies ben ik ook het eerste aanspreekpunt voor al onze partners en hun klanten.”

Patrick De Cour: “Ik sta dan weer in voor de sales kant van het verhaal. In de eerste plaats betekent dit dat ik kwalitatieve partners zoek die mee hun schouders willen zetten onder dit project. Zij betalen een membership fee om deel uit te maken van onze community. In ruil daarvoor leer ik hun producten en technologieën evengoed kennen als zijzelf. Zo kan ik ze in onze inspiratieruimte op een kwalitatieve manier tonen en uitleggen aan klanten, zonder dat onze partners aanwezig moeten zijn. Ten slotte, maar niet minder belangrijk, zorg ik ervoor dat er goede connecties en samenwerkingen kunnen ontstaan tussen onze partners. The Hive 2320 moet zo een win-win opleveren voor onszelf, onze partners en bij uitbreiding de hele bouwsector én de eindklanten.”

STERCK. Jullie hadden het al enkele keren over jullie partners. Zij staan centraal in The Hive 2320. Wie zijn die verschillende partners? En wat is de gemene deler tussen deze bedrijven?

Patrick De Cour: “Op dit moment zijn er al 15 partners die deel uitmaken van deze community. Dat zijn er teveel om allemaal op te sommen maar hun logo’s worden hier wel mooi, in groep getoond als teken van de gedeelde visie en intensieve samenwerking die zij, vanuit The Hive, met elkaar hebben. Dat zijn allemaal ondernemingen in een specifieke niche van de bouwsector. Zo zit er hier een CLT-specialist, een bedrijf in ecologische gietvloeren, een fabrikant van gevelbekleding enzovoort. We willen elk aspect van het bouwproces hier kunnen tonen. Of in ieder geval die facetten waarvan wij geloven dat ze bepalend zullen zijn voor de toekomst van de bouwsector.”

Anne Michielsen: “Dat is inderdaad een eerste criterium geweest waarmee we onze zoektocht naar geschikte partners afbakenden. Maar het spreekt voor zich dat we ook een inhoudelijke match zochten en dat we partners aan The Hive 2320 willen binden die bepaalde visies en waarden met ons en met elkaar delen. Wat die zijn? Het streven naar betaalbaar en kwalitatief wonen. Duurzaamheid en circulariteit. En ook wel dat familiale karakter: korte, eerlijke communicatie, bereikbaarheid en betrokkenheid en kennis generatie op generatie doorgeven.”

STERCK. De eerste regels van het verhaal van The Hive 2320 zijn vandaag geschreven. Hoe kijken jullie naar de toekomst? Wanneer is dit project voor jullie een succes?

Patrick De Cour: “Voor mezelf, als verantwoordelijke voor de partners en hun producten in onze inspiratieruimte, is The Hive een succes wanneer we jaar na jaar met dezelfde partners kunnen blijven werken. Betekent dit dat we niet willen groeien? Zeker niet. Er mogen zeker nog vijf tot maximum tien partners bijkomen. Maar we willen vooral kwaliteit bieden. Langdurige samenwerkingen dus, tussen ons en onze partners én tussen de partners onderling. Als we dat kunnen realiseren, wil dat zeggen dat iedereen er beter van wordt. Zowel wijzelf en onze partners als de bredere bouwsector.”

Anne Michielsen: “Dat betekent ook dat we op het vlak van evenementen een programma van een hoog niveau moeten blijven samenstellen en dat onze events voortdurend prikkelend, boeiend en vernieuwend zullen moeten zijn. Als The Hive 2320 synoniem wordt voor baanbrekende ideeën en innovatieve samenwerkingen, kunnen we tevreden zijn.” _____