Made in Flanders

14/06/2023 |
Carpentier

Elf familiebedrijven richten ‘Made in Flanders’ op als brug naar de architectenwereld

ROESELARE - 11 bedrijven die actief zijn in de architectuurbranche hebben met ‘Made in Flanders’ een platform opgericht waarmee architecten op laagdrempelige wijze unieke vakbedrijven kunnen aanspreken. Het gaat stuk voor stuk om ambitieuze Vlaamse familiebedrijven met de capaciteit om buiten de landsgrenzen te treden. Het idee voor 'Made in Flanders' komt uit West-Vlaanderen .

Made-in-Flanders-Groepsfoto-1600x900

"Onze afwerkingsgraad en technische kennis hier in Vlaanderen zijn top en daar willen we meer ruchtbaarheid aan geven. Zo kunnen we Vlaamse architecten, die ook actief zijn in het buitenland, helpen bij hun buitenlandse projecten. Want ons vakmanschap is daar, volgens Made in Flanders, vaak niet te vinden."

Het idee voor Made in Flanders kwam uit West-Vlaanderen, en meer bepaald van Kristof Carpentier van Carpentier Hardwood Solutions uit Meulebeke en Siegfried Titeca van MFORM uit Pittem. “Vlaamse architecten en vakbedrijven zijn ontzettend gegeerd in het buitenland”, zegt Siegfried Titeca. “Onze technische kennis, afwerkingsgraad en materiaalkeuzes zijn zo hoogstaand dat we toch met enige trots mogen zeggen dat Vlaanderen in de Champions League speelt op vlak van architecturale toepassingen. Maar tegelijkertijd hebben onze architecten veel moeite om in het buitenland bekwame vakmensen te vinden die hun ontwerpen ook kunnen uitvoeren. Met Made in Flanders bieden we een oplossing hiervoor.”

Reputatie in het buitenland

Dat Vlaamse architecten vaak op de beperkingen van de landsgrenzen stoten is iets dat Carla Degryse, architecte en zaakvoerder van Buro-C Architecten bevestigt: “In Vlaanderen hebben we capabele vakbedrijven ‘to get the job done’, maar die zien het opvallend vaak niet zitten om mee de sprong naar het buitenland te wagen", aldus Degryse. "Dankzij Made in Flanders ben ik omringd met professionals die mij ook in mijn buitenlandse projecten kunnen bijstaan.”

Down-to-earth familiebedrijven

Made in Flanders is intussen uitgegroeid tot 11 actieve leden. Naast Carpentier Hardwood Solutions en Mform zijn ook Jan De Paepe (Ursus), Anthony Tombeur (Coelembier), Bert Van Bellegem (HUUS), Tony Decavele (ZUMI), Vincent Duthoo (Duthoo Coating Concepts), Paul Lanckriet (Trappen Steels), Yves Op de Beeck (Pure & Original), Tom Vanden Bussche (SUMUM) en Rik Maertens (XCAVE) toegetreden. “Wat ons bindt is dat we allemaal down-to-earth familiebedrijven zijn, gepassioneerd door de schoonheid van onze stiel", luidt de boodschap. "Alle zaakvoerders van Made in Flanders staan dagelijks in het atelier. Dat is nu eenmaal waar onze DNA ligt.”

Made in Flanders wordt bestuurd door exportspecialist Peter Bauwens, die zijn strepen verdiende als CEO bij bedrijven zoals Clarysse en Bekina. Bij die laatste haalde hij zelfs met zijn team de finale van de Leeuw Van De Export. Made in Flanders mikt er nu op om fors te groeien in het aantal actieve leden. Vakbedrijven die interesse hebben om toe te treden of architecten die graag meer info wensen kunnen terecht op www.madeinflanders.eu.